Gloriosa Exotic Orange.

(Prachtlelie)

Gloriosa Exotic Orange

Kenmerken :

Lengte: 10-100 cm

Familie: Colchicaceae

 

De klimlelie (Gloriosa superba) of prachtlelie is een klimplant uit de herfsttijloosfamilie (Colchicaceae). Het is een plant met tot 6 m lange kruidachtige stenggels, die ontstaan vanuit een knolvormige wortelstok. De wortelstok bevat het colchicine. De bladeren zijn merendeels afwisselend geplaatst, deels echter tegenoverstaand of in kransen van drie stuks. De bladeren zijn zittend, 8-25 x 1-4,5 cm groot, smal-eirond tot bijna grasachtig, lang toegespitst en bezitten fijne, evenwijdige nerven.

De bloemen zijn alleenstaand op lange, aan het uiteinde geknikte stelen. De zes kroonbladeren zijn 5-9 x 1-3 cm groot, aan de randen vaak gegolfd en omhoog teruggeslagen. Meestal zijn ze geel aan de basis en rood aan de top, soms eenkleurig en tijdens de bloei donkerder wordend. De meeldraden staan zijwaarts uitgespreid en zijn 2,5-5 cm lang. Het vruchtbeginsel is groen en duidelijk driedelig. De vruchten zijn langwerpig, leerachtig-taai, 4-10 cm lang en 1,5-3,5 cm dik. De vruchten klappen bij rijpheid driekleppig open, waarbij felrode zaden tevoorschijn komen.

De klimlelie groeit van nature in gebieden met een uitgesproken droog seizoen. De bovengrondse delen sterven tijdens de droogte af. Oorspronkelijk kwam zij met name in heel het Afrikaanse en heel het Aziatische deel van de tropen voor. Door toedoen van de Europeanen inmiddels echter ook in het Amerikaanse deel en dus in de hele tropengordel.

Zet de kamerplant op een warme plaats met veel zonlicht kort voor het raam, een serre is ook een uitstekende plaats. Alleen wanneer de zon in de zomer te fel wordt en de temperatuur oploopt tot boven de dertig graden, kan de plant afgeschermd worden. Zorg voor vochtige aarde en geef een maal per week kamerplantenvoedsel. In het voorjaar, als de buitentemperatuur tot boven de 18 graden is gestegen, kan de Gloriosaplant ook prima op een beschutte plaats buiten staan.

Gloriosa Exotic Orange Gloriosa Exotic Orange

Keer terug naar al onze bloemen

Bent u florist?

Dan maken we graag kennis! Bij ons bent u aan het juiste adres voor exclusieve en kwalitatief hoogwaardige planten en bloemen. Meer weten? Neemt u dan contact met ons op, we spreken u graag persoonlijk.

Meer informatie

De toekomst is nu!
Bestel eenvoudig online

  • Altijd het meest actuele assortiment
  • Planten, bloemen en decoratiemateriaal van topkwaliteit
  • Producten uit de Cash & Carry, van de klok of direct van de kweker
  • Eenvoudig bestelproces en scherpe prijzen
  • Inkopen in elke gewenste hoeveelheid
  • Uw aankopen binnen 24 uur beschikbaar in de Cash & Carry

Kom langs in de Cash & Carry

Routebeschrijving

Nieuwtjes en aanbiedingen

De laatste nieuwtjes op het gebied van planten en bloemen ontvangen? Met onze nieuwsbrief bent u altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste producten, exclusieve aanbiedingen en de laatste trends. Meld u aan en laat u inspireren!